Technika "Objevování jiných světů".

V arteterapii se používají různé techniky. Jednou z nich je zadané téma, které pak skupina zpracuje a následně se celý zážitek rozebírá. Téma má většinou význam zážitku, který může otevřít klientovi jeho zasunuté emoce, nebo se vztahuje k nějaké vlastnosti člověka, kterou si budou klienti zpracovávat.

Vybrala jsem jako ukázku mou vlastní techniku. Toto téma by mělo nahlédnout na empatii člověka, jak moc ji má otevřenou. Dále vnímání jen jedním smyslem, hmatem – omezení v získávání informací.

 

Zpráva o mém světě, objevování „jiných světů“.

 

Vyrobíte si hmatový obraz svého světa. Z různých předmětů poskládaných na papíře. Předměty by neměly být moc vysoké, aby z papíru nepadaly. Potom si obraz položíte před sebe a vedle si připravíte čistou čtvrtku a kreslící potřeby, budete kreslit se zavázanýma očima, takže zvažte, jaké kreslící potřeby si přichystáte a také si uvědomte, kde čtvrtka leží, budete si muset pak poradit jen díky své paměti. Když budete mít vše připravené, zavážete si oči a já váš svět (vytvořené dílo) předám někomu jinému na „objevování“. Vy také dostanete něčí svět, protože budete mít zavázané oči, budete moci objevovat tento svět jen hmatem ruky. Když budete mít pocit, že se začínáte v tomto světě orientovat, poprosím vás, abyste stále se zavázanýma očima svůj objev vyjádřili na připravenou čtvrtku papíru kreslícími potřebami, které jste si připravili. Když budete hotovi, posečkejte ještě se zavázanýma očima chvíli, než ostatní skončí a využijte tuto chvíli k přemýšlení, co pro vás znamenalo získávat informace o cizím světě pouze pomocí jednoho smyslu, nebo jestli jste zapojili i jiné smysly.